Kapitány bérlés

“A kapitány színvonala határozza meg az utasok tengeren töltött idejének minőségét, ez pedig egy vitorlás túrán igen meghatározó tényező.”

 

A tengeri vitorlázás életre szóló kalandokat, aktív pihenést, szórakozást, barátságok, szerelmek kialakulását, elmélyítését és még megannyi földi jót kínál.

Ha egy saját tengeri túrát szeretne szervezni, akkor ahhoz kell egy hajó, no és kell egy kapitány. Ma már a hajóbérlés az online hajó foglaló alkalmazásokon keresztül gyorsan és egyszerűen végrehajtható. De akad-e a társaságban valaki, akinek a kiválasztott hajóra és vízterületre, a megfelelő képesítése és a megfelelő gyakorlata is meg van?

Ugyanis a tenger ‘nem papírt kér’! Semmilyen bizonyítvány nem pótolhatja azokat a tapasztalatokat, amelyekre a vízen eltöltött évek, évtizedek alatt lehet csak szert tenni. Azt vettem észre, hogy a tapasztaltság mértéke, egyenes arányban áll a szerénységgel, és ennek meg is van a jó oka!

Ha egy nagy gyakorlattal rendelkező, hivatásos kapitányt kér fel a bérelt – vagy akár saját – hajója felügyeletére, úgy Ön gondtalanul kiélvezheti a vízi élet nyújtotta örömöket. Úgy növelheti gyakorlati tudását, hogy e közben családját, barátait is maximális biztonságban tudhatja.

Ha netán még nincs hajós vizsgája, de érez bármiféle vonzódást a tengeri kalandokhoz, akkor ízleljen csak bátran bele! Itt a remek alkalom! Már egyetlen túra után is el tudja dönteni, hogy milyen szinten szeretné tovább űzni ezt a ‘műfajt’, melyhez tőlem, személyre szabottan, minden segítséget meg fog kapni.

Itt és most, el szeretnék oszlatni egy tévhitet. Azért mert valaki netán érzékenyebb a tengeri betegségre, az nem jelenti azt, hogy neki ne lenne való a tenger! Mindenki szervezete képes alkalmazkodni az e fajta billegéshez, csak idő és fokozatosság kérdése az egész! Különféle módszerekkel (gyömbér, gyógyszer, tapasz, karkötő) meg is előzhető, enyhíthető, de ha eléggé figyelmes a kapitánya, mindez magától végbemegy a szervezetében. Elmagyarázza, hogy mi váltja ki, és hogy hogyan minimalizálhatóak a tünetei, valamint közvetlenül az indulás után, nem fogja nagy hullámoknak kitenni. De akár átadja a hajó irányítását is, mellyel a tekintete az álló horizontra koncentrálódik, és a figyelme annyira le lesz kötve, hogy eszébe sem fog jutni rosszul éreznie magát, épp ellenkezőleg!

Ha például egy horvát kapitányt fogad fel, akkor napi 130-180 €-t és teljes ellátást kell biztosítania számára. Idegenvezetést és vitorlás oktatást nem kap. A kommunikáció nyelve legtöbbször az angol, amely egyikőjüknek sem anyanyelve, így akár már egy árnyalatnyi félreértésből is vicces és kevésbé vicces dolgok kerekedhetnek ki, mely rossz esetben az egész nyaralást tönkre teheti!

Ezzel szemben egy magyar kapitány minden téren rugalmasabb és fel sem merülhetnek nyelvi problémák. Én például legtöbbször, már a rövid megismerkedésből kitalálom, hogy mire vágynak az utasaim. Így ‘csak’ össze kell kombinálnom a lehetőségeinkkel ahhoz, hogy a lehető legnagyobb arányban meg is valósíthassam, nem egyszer felül is múlhassam azokat!

Elméletileg, a túra tervezésének minél előbbi szakaszába vonnak be, annál jobb dolgok kerekedhetnek ki végül. Arra azonban minden esetben számíthatnak, hogy olyan élményekben lesz részük, hogy már a hazaúton elkezdik tervezgetni a következő vitorlás túrájukat!

No de ne szaladjunk ennyire előre! Step by step. Tegye meg először az első – és egyben a legnehezebb – lépést; vegye fel velem a kapcsolatot, aztán közösen kitaláljuk, hogy hogyan tovább!

Ha szeretne még többet megtudni a kapitány bérlésről, és érdekli más szakemberek véleménye is ezzel a témával kapcsolatban, olvassa el ezt a cikket!

previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
PlayPause
previous arrownext arrow
Shadow
Slider

Play
Shadow
Slider